perjantaina

Tomppa



Kuvassa on Simolle syntymäpäivälahjaksi tekemäni kangasnalle, jonka Simo nimesi Tompaksi. Nalle on tehty vanhasta T-paidastani, joka oli muuten oikein hyvä, mutta vähän kulunut ja siellä täällä maaliläikkien peitossa. Nallessa on napeilla ja naruilla yhteen kiinnitetyt raajat, joten raajoja voi liikutella vapaasti. Ajattelin tehdä näitä lisää, sen verran hauskoja kierrätysleluja nämä ovat.

Taustalla näkyy tyyny ja liina, joiden kuviosta kerron seuraavassa päivityksessäni. Samoin hatusta, jossa Tomppa istuu.


Tuhma vai kiltti?





Tässä omaa "roistodisainiani". Käsityöopinnoissani piti suunnitella joku painokangaskuvio, johon on poimittu joku hyvin pelkistetty kuva-aihe rakennetusta tai rakentamattomasta ympäristöstä. Kuvioidusta kankaasta piti sitten luoda jotain arkea helpottavaa muotoilua. Minä otin lasteni lelulaatikosta käsiraudat ja leikkipyssyt (kyllä, meillä ei ole rauhankasvatusta) ja yritin tehdä niistä ja linnuista kuvion, jonka voisi toistaa kankaalle hyvin pienenä tai sitten isompana kuvioryppäänä. Idea oli toistaa eräänlaista perinteistä kaunista kukkakuvioasetelmaa, joka on kaukaa katsoen vain koukeroinen kuviosommitelmakasa. Tässä kuvio tuli aika isona, koska energiaa ei riittänyt koko kankaan täyttämiseen pienenpienillä kuviolänteillä. 

Syy kuvion tuhman ja kiltin yhdistelmään oli se, että tarkoituksenani oli suunnitella kankaasta ns. näpistäjän hame. Toisin sanoen tekeillä oli rikollisuuteen taipuvaisen ihmisen hamonen, joka on hyvin sievä ja runsas pallohame, mutta jonka helman pussiin voi kätkeä yhtä ja toista aina bensakanisterista alkaen. Luin nimittän lehdestä, että sellaisia hamehelmaisia näpistelijöitä on ollut liikkeellä. Oman hameeni tarkoitus oli avautua kokonaan piknik-liinaksi, jossa näpistelijä (jos vaikka sattuisi olemaan vakituista majapaikkaa vailla), voi nauttia eväitä ja muita antimiaan. Liinasta saa tarvittaessa vaikka teltan. Hame ei valmistunut ihan koko suunnitelman mukaan, mutta se on minulla pöytäliinana. Kangas oli pellavaa ja tuotti vähän käytännön vaikeuksia. 

Tein myös pienemmän piknik-liinan, joka on tässä kuvassa taitettu puoliksi. Liinan saa vedettyä nyöreillä vyötärölle pieneksi essuksi ja eräänlaiseksi irtotaskuksi. Kangas on ikivanha kierrätyskangas. Koska nauhakujat ovat joka sivulla, ne voi kaikki kiristää ja sama liina toimii myös pussukkana ja kepin nokkaan laitettuna maankiertäjän matkalaukkuna. 

Hattu on tehty pellavakankaasta ja se on kovetettu sokerivesiliemellä. Se toimii paitsi hattuna, myös hedelmäkulhona piknikillä. Ja jos lieriä vähän nuolaisee, niin saa ilmaiset makeutusaineet kaupan päälle. Hatun ympärillä on irrotettava lakanan reunapitsi, jonka lintukuvion olen vahvistanut konekirjonnalla.

Tämä kaikki on oma näkemykseni arjen designista. Jokainen voi päätellä, kuinka tosissaan tässä olin. Oma tavoitteeni käsityön taiteen perusopinnoissa on ollut tehdä kaikenlaisia kokeiluja ja myös vähän hölmömpiä juttuja, jos siltä tuntuu.

Kukat nupullaan

Kukkapenkkini alkaa olla parhaimillaan. Tänä vuonna sormustinkukat kukkivat komeasti ja pionit notkuvat nuput pulleina. Pionit avautuvat aivan lähiviikkoina eikä niiden muhkeutta voita mikään. Tämä alkaa olla kesän kliimaksi. Käki kukkuu vielä jonkin aikaa ja mansikatkin ovat vielä raakileina. Ihan parasta aikaa!